Az Ágnes Galériában folyó tevékenység

2010 őszén kezdte meg működését Kiskőrös főterén az Ágnes Galéria, amelyet Lászlóné Takács Ágnes Zsuzsanna művészettörténész alapított. Indulásakor nem titkolt céllal nyílt a galéria: ismert képző- és iparművészek színvonalas alkotásaival kívánta megismertetni Kiskőrös és környéke lakosait. A galéria tulajdonosa kortárs művészek alkotásainak bemutatását és értékesítését vállalta.

A kiállítások megrendezését a galéria tulajdonosa támogatás nélkül, a saját anyagi lehetőségeire hagyatkozva végezte és jelenleg is folytatja. A kiállítások mindenki számára ingyenesek voltak.

Dávid Júlia erdélyi származású iparművész üvegképeit önálló kiállításán, másodszor pedig ifj. Kunhegyesi Ferenc festményeivel együtt láthatták a helybéliek. Jószai Sándor hódmezővásárhelyi képzőművész, aki végzettsége szerint szobrász, ikonjaival mutatkozott be városunkban. Radnai Zoltán egy kamara kiállításon „debütált” tűzzománc táblaképeivel. Albert Éva kiskőrösi származású iparművész csodás bőrképeivel, szobraival, Köhler Péter nívódíjas festőművész pedig vidám hangulatú tájképeivel ismertette meg Petőfi szülővárosának lakosságát az Ágnes Galériában.

Stekly Zsuzsa, jeles tűzzománc-kép készítő, Prima-díjas iparművész, lélegzetelállító, hatalmas falképeivel, szárnyasoltáraival varázsolta el a közönséget. Felejthetetlenek Vertel Andrea nagyméretű kerti kerámiái és kisméretű, karikatúrai elemeket viselő párocskái. Kecel két tehetséges tűzzománcosa: Lipka Mariann és Mencsik Rita bájos, színes világba kalauzolta a műfaj szerelmeseit. A szekszárdi Biszák László festőművésznek a 2014. évi Szüreti Napokon született meg a rajongótábora városunkban. Vele együtt mutatta be nagyméretű tusrajzait Sütő Károly grafikus.

Ifj. Kunhegyesi Ferencnek a 2012-ben megrendezett életmű-kiállítása vonzotta a legtöbb műpártolót a galériába.

Egy-egy kamarakiállításon gyönyörködhettek a galéria látogatói Dobrovicz Klára bravúros Tiffany munkáiban, Kiss-Illés Róbert 3-D technikával készített nagyméretű olajképeiben és Kőrös Csilla kisméretű ikonjaiban. A galéria egyik téli kiállításán egy kiskőrösi származású tűzzománc készítő művész alkotásait tekinthették meg a jelenlévők. Breczkó Péter a réz lemezekre égetett, álomszerű, olykor mesei elemeket tartalmazó történeteit hozta el.

2015-ben két kiállítást rendezett a galéria tulajdonosa. Polyák Péter (neves színészekről készített portréival vált ismertté) munkáit láthatták a meghívottak a Szüreti Napokon. 2015. december elején, egy a Vajda Lajos Stúdió szellemiségét magáénak valló művész, Magyar Gábor tárlata vonzotta be az érdeklődőket Kiskőrösön az Ágnes Galériába.

Néhány kiállítás a közelmúltból

A 2016. évi Szüreti Napokon Fém-Varázs címmel nyílt kiállítás Bódi Erzsébet (fém- és betonszobrász), Breczkó Péter, Páthi Diána (tűzzománc művészek), Pálfalvi Emese (tűzzománc ékszerkészítő) alkotásaiból. 2016 tavaszán Lászlóné Takács Ágnes Zsuzsanna múzeumpedagógiai előadást tartott a Kőrös-Körül a Művészetért Egyesület tagjainak a Péli Tamás nevéhez kötődő mesteriskoláról. Az előadás a művészettörténésznek az ELTE BTK Művészettörténet Tanszékén megvédett diplomamunkájára épült, amely a „Mester és tanítvány kapcsolata Péli Tamás, Szentandrássy István, Ifj. Kunhegyesi Ferenc művészetében”címet viseli. Karácsonykor Koháry Géza, Üvegcsodák című kiállítása volt megtekinthető az Ágnes Galériában.

2017 őszén Dobesch Máté képgrafikus művész és Vinczéné Lőrincz Ágnes keramikus közös tárlatát láthatták a galériában. Ennek az évnek a végén jelentette meg Ágnes a monográfiáját, amelyet Ifj. Kunhegyesi Ferenc művészetéről írt. A könyvről Kiskőrösön, Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunhalason, Pécset, Szekszárdon, Budapesten, Bonyhádon könyvtárakban és művelődési házakban tartott vetítéssel egybekötött előadást.

A 2018-as Szüreti Napokon szentendrei és budapesti üvegművészek munkáit mutatta be a galéria. A kiállítást címe: Üveghíd Szentendre-Budapest-Kiskőrös között.

A kiállító művészek a Magyar Üvegművészeti Társaság kiválóságai voltak: Balogh Eleonóra, Bánó Rita, Birgit Köblitz, Borbás Dorka, Darabos Anita, Füri Judit, Hefter László, László Kyra, Lukácsi László, Smetana Ágnes, Varga Dóra, Vida Zsuzsa. A kiállítást Dr. Farkas Gábor építész-építőművész nyitotta meg.

2018.december 6-án Dr.Ispánovity János kerámiái kerültek bemutatásra. A 2019.évi kiskőrösi Szüreti Napokon két szekszárdi alkotó: Tamaskó-Komjáti Anett és Biszák László műveit láthatta a közönség. A Szüreti Napokon a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központban rendezte meg Lászlóné Takács Ágnes Zsuzsanna a Mesés Itália című kiállítást, amelyen Köhler Péter San Gioavanni Rotondoban készült alkotásait láthatták a látogatók.

2019.december 6-án a művészettörténész kurátorként nyitotta meg az Új generáció című tárlatot, amelyen 9 fiatal alkotó mutatkozhatott be a Művelődési házban.

A galéria tulajdonosa a megye nagyvárosaiban: Kecskeméten (Agora, Megyei Könyvtár), Kalocsán (Városi Könyvtár), Kiskunhalason (Művelődési Központ) nyitott meg kiállításokat nonprofit szervezésben. Könyvbemutatóval egybekötött kiállítások megszervezésében és lebonyolításában, megnyitásában vett részt Budapesten a József Attila színházban, Pécset a Gandhi Gimnáziumban és a Babits Mihály Kulturális Központban, Szekszárdon az Agorában, Bonyhádon a Városi Könyvtárban.

A galéria tulajdonosa, igyekszik megtalálni és bemutatni a tehetséges fiatal képző- és iparművészeket.

Kiállítások

Monográfia ifj.Kunhegyesi Ferencről:

Rövid Önéletrajz - Lászlóné Takács Ágnes Zsuzsanna

 • Születtem 1959. július 2-án, Kiskőrösön. Édesanyám: Réti Zsuzsanna.
 • 1965-1977 alap- és középfokú tanulmányok végzése Kiskőrösön.
 • 1977-1981 Juhász Gyula Tanárképző Főiskola, Szeged, magyar-történelem szak.
 • 1979. évi főiskolai TDK-konferencián I. díj.
 • 1981. június 20-án vettem át a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, a magyar-történelem szakos diplomát.
 • 1981-1982 Kiskőrösön a Művelődési Központban dolgoztam népművelőként.
 • 1982-1983 Kiskőrös, Bem József Általános Iskola, tanári állás.
 • 1983-1984 Kiskőrös, Petőfi Sándor Általános Iskola, tanári állás.
 • 1984-1987 Gyes.
 • 1987-1989 Kiskőrös, Petőfi Sándor Általános Iskola, tanári állás.
 • 1989-1992 Gyes.
 • 1993-2010 Kiskőrös, László Gépműhely, adminisztrátori állás.
 • 2010. szeptember 3-án nyitottam meg Kiskőrösön az Ágnes Galériát.
 • 2011-2012 festménybecsüs-tanfolyam végzése Budapesten, a KOGART Galériában.
 • 2013-2014 nappali tagozaton, részismereti szakképzésen elvégeztem az ELTE-BTK Művészettörténet Tanszékén az alapszakot.
 • 2014-2016 nappali tagozaton, állami ösztöndíjas tanulmányok az ELTE Művészettörténet Tanszékén, a legújabbkori fakultáson. Diplomamunkám címe: Mester és tanítvány kapcsolata Péli Tamás, Szentandrássy István, ifj. Kunhegyesi Ferenc művészetében.
 • 2016. július 08. Oklevél megszerzése az ELTE-BTK Művészettörténet Tanszék művészettörténet mesterképzési szakán. Az oklevél minősítése: jeles